mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Didaktiskt material del 1- Fältdagar och planering

Publicerad 2015-10-21 18:46:00 i Didaktiskt material, VFU,

Jag kommer göra min vfu på en förskola, i en barngrupp där barnen är i åldrarna 2-5 år. Vår vfu uppgift denna terminen är bl.a att skapa ett didaktiskt material. Materialet ska utgå från barngruppens tema och efter mina tre första fältdagar fick jag veta att barngruppen fokuserar mycket på språk. Mitt didaktiska material ska därför vara språkstimulerande. Under mina fältdagar upptäckte jag även att barnen hade ett stort intresse kring memoryspel och spel generellt, jag bestämde mig därför för att göra något estetiskt tilltalande i relation till memoryspel. 
 
Under vår andra textil workshop tovade jag en tärning som blev startskottet för mitt didaktiska material. En tanke om att skapa ett memoryspel som skulle kunna kombineras på olika sätt med fokus på språk och matematik väcktes. 
 
Memorylådan består av en stor låda som är pyntad med pärlor som föreställer bokstäver och siffror, detta gjorde jag för att det skulle vara estetiskt tilltalande för barnen. Den stora lådan innehåller små fack, i dess fack ligger min tovade tärning och små lådor som innehåller memorykort. Memorylådorna går att kombinera på olika sätt och detta gjorde jag för att materialet skulle kunna anpassas efter barnens intresse men även för att kunna anpassa materialet efter varje barns förmåga. På detta sätt skapar materialet möjlighet för barnen att utmanas efter sin egna förmåga och går att använda med alla barn i gruppen trots deras olika åldrar. 
 
Syftet med mitt didaktiska material är att väcka nyfikenhet kring matematik och språk, lika väl som barnen får möjlighet att samarbeta, kommunicera och reflektera både enskilt och tillsammans med andra. I planeringen av mitt material tog jag stöd i Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010 s, 6-7) där det framgår att förskolan ska stimulera och utmana barns lärande och motivationen för lärande. Det framgår även att barn utvecklar kunskap genom samspel med andra människor. Samtidigt ska verksamheten baseras på barnens intresse och erfarenheter för att skapa mångfald och sammanhang i lärandet (s. 9) 
 
  
 Bilderna ovan visar processen när jag skapar mitt material. Smålodorna har jag vikt med papper och består av olika färger för att vara estetiskt tilltalande och väcka intresse. 
 
  
       På ovansidan av varje låda finns symboler som visar vilken kortkategori lådan innehåller
 
 Referenser:
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet:   
 

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela