mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Textil 1

Publicerad 2015-09-22 16:59:00 i Textil,

 
Under denna workshop fick vi testa olika tekniker inom textilt arbete som går att använda i förskolan. Vi fick arbeta med textiltryck genom att trycka med olika material på olika typer av textilier och senare under dagen fick vi även möjlighet att brodera.
 
Enligt Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand Velicu (2010, ss. 5-6) kan textilt arbete stimulera barnens språkutveckling genom att de får möjlighet att bekanta sig med olika begrepp. Barnen får även möjlighet att utveckla sin matematiska förmåga genom att bekanta sig med begrepp inom matematiken som exempelvis mönster, former och färger. 
 
Efter denna workshop tar jag med mig mycket nya idéer och tankar kring textilarbete. Genom att arbeta med textil i förskolan får barnen möjlighet att utveckla bland annat sin kreativitet, fantasi, språk och matematik. Jag tänker även att textilt arbete kan fungera som en länk mellan olika kulturer och olika människor där samarbetsförmågor och förståelse för andra utvecklas. Jag upplever även att textil som material kan skapa möjligheter att mötas i något gemensamt där man genom skapandet kan uttrycka tankar och känslor utan att ta till det verbala språket.
 
Mina tidigare erfarenheter säger att textilt arbete kan uppfattas som "kvinnligt"i vissa sammanhang . Detta baserar jag dels på mina erfarenheter från grundskolan där vi elever fick välja om vi ville ha syslöjd eller träslöjd, nästan majoriteten av alla tjejer valde syslöjd och majoriteten av killarna i klassen valde träslöjd. Enligt Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev.2010, s. 5) ska förskolan motverka traditionella könsroller och alla barn oavsett kön ska ha samma möjligheter för att utveckla olika förmågor och intressen. Därför anser jag att det är extra viktigt att vi i förskolan arbetar med textil med barnen så att stämpeln om att det är kvinnligt eller omanligt kan suddas ut.  
 
 
 
   
Textiltryck  som vi gjorde under dagen. Textiltrycken på bilden till vänster visar tryck som gjordes med en kork och ett sugrör. 
Bilden till höger visar textiltryck som gjordes med ett halvt -äpple och ett fjärdedels-äpple. 
 
 

Referenser 

Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: 
  
 
 

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela