mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Konstmuseet i Borås

Publicerad 2015-09-17 18:48:00 i Museibesök,

 
Det första museibesöket gjorde vi i klassen på Borås konstmuseum. Det var länge sedan som jag besökte ett museum och därför blev detta ett väldigt givande tillfälle för mig som fick mig att se nya möjligheter i mitt kommande yrke som förskollärare. Att låta barn möta konst på detta vis är för mig ett väldigt främmande sätt men ett sätt som jag hoppas kunna ta med mig ut i arbetslivet.  
 
Museibesöket inleddes med en föreläsning. Bendroth Karlsson [1] menade att konst är ett brett begrepp som kan delas upp i olika kategorier, som till exempel bildkonst och litterärkonst. När det kommer till konst menade Bendroth Karlsson att det ingår i förskolans uppdrag att låta barn möta konst. Konst kan bland annat leda till inspiration, utveckla olika förmågor som språk och matematik , konst kan också skapa förståelse för olika kulturer.
 
Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, ss. 5-7 ) redogörs det för att det ingår i det pedagogiska uppdraget att barn ska få möjlighet att uttrycka sig genom olika former. Barnen ska även få möjlighet att bygga upp en tillit till sig själva där de vågar utforska ,lära sig tolka, reflektera och agera på egen hand.  
 
Bendroth Kralsson [2] redogjorde för hur barn kan utveckla sin förmåga att tolka, beskriva, återberätta, kommunicera på olika sätt genom att de får möta konst. Jag upplever att många barn och vuxna sällan hinner stanna upp och reflektera över vad det är som händer eller vad det är vi ser. Jag upplever att många barn idag har bråttom och känner ett behov att det ska hända saker ständigt. I dagens barnprogram eller i många barnböcker händer det väldigt mycket i varje bild. Jag tror därför att det är viktigt att låta barnen möta bilder på ett mer stillsamt och reflekterande sätt. 
 
Under museibesöket fick vi i uppgift att gå runt och titta på Hans Gothlins utställning. Vi skulle skriva upp tre ord som vi tyckte beskrev utställningen. Därefter samlades vi och visade varandra vilka ord vi hade valt och undersökte om vi kunde kategorisera vissa ord tillsammans. 
 
                         
                          Bilden visar lappar med våra olika ord   
 
Vi fick sedan välja ut ett konstverk ur Hans Gothlins utställning som vi skulle granska under fem minuter. Därefter skulle vi skriva ner vilka ord vi förknippade konstverket med och sedan välja ut ett ord av dessa som vi till sist redovisade för varandra. 
 
Bilderna nedan visar konstverk ur Hans Gothlins utställning. Bilden till vänster nedan visar det konstverk som jag valde att granska och till konstverket valde jag ordet stillhet. 
 
                                                   Konstverk av Hans Gothlin
 
Avslutningsvis fick vi inblick i hur det kunde gå till när en grupp barn besöker museet. Konstpedagogerna på Museet berättar då en saga som heter "Vit och svart och alla de andra" . Barnen får först lyssna på sagan som berättas och sedan får de vara aktiva genom att försöka hitta olika färger på konstverk i rummet. 
 
                              
                 Berättande av sagan "Vit och svart och alla de andra"
 
Jag hade gärna besökt Borås konst museum med en barngrupp. Jag tror att det viktigaste är att man som pedagog har en tanke och ett syfte med besöket. För att besöket ska ge en positiv upplevelse och kännas meningsfullt och spännande för barnet tror jag på att pedagogerna behöver vara engagerade och närvarande för barnens tankar. För vad är meningen med att låta barnen möta reflekterande och intressanta miljöer om det inte finns tid att bemöta barnens tankar och funderingar? 
 
Paggetti (2013, ss. 200-206) redogör för betydelsen av att samtala kring bilder och låta barnen delge varandra sina olika tolkningar kring en bild. Författaren menar att analyser och samtal om bilder kan medföra att barnen lättare lär sig att tolka sin omvärld. I samtal om bilder och tolkningar om bilder är det viktigt att som lärare vara respekterande och lyhörd  för alla barn. Genom dessa samtal menar författaren att vi lär oss att respektera andras åsikter och förståelsen för att vi tänker och tycker olika ökar. 

 
[1] Marie Bendroth Karlsson, Föreläsning: Konstpedagogik för barn och andra, 2015-09-17
[2] Marie Bendroth Karlsson, Föreläsning: Konstpedagogik för barn och andra, 2015-09-17 
Referenser
 
Paggetti, Charlotte (2013). Barns bilder som betydelse-bärande medier. I Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. Lund: Studentlitteratur, ss. 195-208. 
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela