mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Drama med tematiskt arbete / dockteater och forumspel

Publicerad 2015-11-24 18:06:00 i Drama,

I denna kurs har vi haft möjlighet att gå på fyra workshopar med inriktning drama. Detta inlägg är uppdelat i två delar. Den första delen tar upp tematiskt arbete / dockteater och hur det kan praktiseras i förskolan och den andra delen fokuserar på forumspel relaterat till situationer i förskolans vardag.
 
TEMATISKTARBETE / DOCKTEATER 
De tre första drama workshopen var sammanhängande och handlade om tematiskt arbete och där temats innehåll skulle utgå från en bok.  Vid den första workshopen delades klassen in i olika grupper och i dessa grupper valdes sedan en barnbok som skulle vara fokus i temat. Gruppen fick utifrån sin bok bygga upp ett tema som skulle kunna användas i förskolan och ge förslag på olika aktiviteter som skulle kunna ingå i temat. En av aktiviteterna redovisades i slutet av workshopen. 
 
Vid andra dramatillfället skulle det redan påbörjade temat byggas på. Efter en introduktion av dockor och dockteater fick alla grupper möjlighet att skapa egna dockor för att förstärka gruppens redan valda tema. Grupperna fick skapa dockor och planera en aktivitet som skulle kunna praktiseras i förskolan, detta blev förberedelser inför nästa tillfälle då aktiviteten skulle redovisas inför klassen. 
 
 
Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara vid andra tillfället, så jag väljer att visa bilder från en av gruppernas bok och handocka. Gruppen valde boken "Alla djuren" som handlar om olika djur med olika karatärer. Gruppen valde tema" känslor" och använde karaktärerna i boken i skapandet av sina handdockor för att förstärka olika känslor. 
 
Slutligen vid den tredje workshopen fick grupperna redovisa aktiviteten med handdockorna som att de vore pedagoger i en barngrupp . Vi andra som inte tillhörde någon grupp fick aggera publik eller "barn" i en fiktiv barngrupp. Grupperna som agerade publik fick ge respons och reflektioner på vad som var bra och mindre bra med aktiviteten, detta skapade tillfälle för diskussion. 
 
I mitt kommande yrke som förskollärare hoppas jag att jag kommer att ta tillvara på detta arbetsätt. Genom att använda handdockor i olika aktiviteter i förskolan tänker jag att intresset och engagemanget ökar hos barnen och skapar nyfikenhet och lust för lärandet. 
 
Mina tidigare erfarenheter av att använda mig av dockor i det pedagogiska arbetet har varit dockor i form av olika gosedjur. Relationen mellan barnen och dockan är något man kan arbeta fram genom att behandla dockan som en i gruppen. Jag har då upplevt att barnen snabbt fäster sig vid "karaktären" och att dockan ofta får en plats i gruppen som en levande individ.  Jag anser därför att handdockor är ett bra verktyg som man kan använda sig av i barngruppen då man till exempel arbetar med relationer, empati och respekt för andra människor. Dockan kan på så vis fungera som en brygga mellan barnen och sammanhanget.  
 
FORUMSPEL 
Vid det fjärde och sista dramatillfället fick vi möjlighet att testa på forumspel. Detta inleddes med att var och en fick fundera kring konflikter eller situationer som uppstått i förskolan som upplevts som en jobbig incident. Detta skrevs ner på individuella lappar som blandades. Klassen delades in i grupper och varje grupp fick dra en lapp. Konflikten eller situationen som stod på lappen skulle sedan gestaltas av gruppen i form av ett forumspel.  Varje grupp fick spela upp och iscensätta incidenten eller situationen för resten av klassen. Varje grupp spelade upp sin scen två gånger men andra gången fick åskådarna avbryta och själva gå in i scenen och agera annorlunda mot första gången, detta gjordes för att situationen skulle få en annan utgång. 
 
Jag tänker att forumspel är bra att använda med barnen i förskolan, då det kan skapa förståelse för andra människors tankar och handlingar. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 4) framgår det att det ingår i förskolans uppdrag och värdegrund att barnen ska få möjlighet att utveckla en förståelse och respekt för andra människor och alla människors lika värde. Det framgår även att barn tillämpar detta dels genom konkreta upplevelser. 
 
Jag tänker även att det kan vara bra att använda forumspel i grupper bestående av vuxna människor, till exempel i ett arbetslag eller på ett föräldramöte. När man arbetar tillsammans i en grupp i ett arbetslag kan det säkert uppstå att man tänker olika och har olika synpunkter kring olika frågor och dilemman, därför tänker jag att forumspel kan skapa förståelse och leda till gemensamma resonemang istället för att skapa missförstånd och konflikt.
 
Jag upplever att jag är väldigt lyhörd och mån om att lyssna in andra människor och respekterar andras åsikter, men trots det så upplever jag att det kan vara svårt att förstå vad andra människor menar i vissa situationer.
Genom att sätta sig in i någon annans perspektiv och spela en annan roll än sin egna så tror jag att empatin och förståelsen för andra blir starkare och kan leda till bra lösningar. 
 

Referenser 
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela