Didaktiska aspekter kring olika material
Lundgren [1] redogör för att ordet didaktik betyder "att undervisa" eller " tillägna sig". Didaktik handlar om att se helheten och relationen mellan teori och praktik. Ett material som används med ett syfte, alltså där det finns en pedagogisk tanke i användningen av materialet blir didaktiskt.
Under denna workshop fick vi studenter diskutera hur olika typer av material kan vara didaktiska och hur ett material blir didaktiskt. Vi kom fram till att ett material blir didaktiskt när man har en tanke bakom användningen av materialet och när man reflekterar över vad , hur och varför det används.
Vi fick även välja ut ett eller flera av olika material som fanns tillgängligt i rummet och diskutera med varandra hur detta material skulle kunna användas didaktiskt i förskolan. I min grupp valde vi ett material som kallas för "plusplus". Vi kom fram till att materialet kan användas på flera olika sätt. Det kan bland annat användas mellan barn och barn men även mellan barn och vuxna. Genom att avbilda olika figurer eller följa ritningar hur en figur kan byggas får barnen möjlighet att utveckla båda matematik, språk och teknik. Barnen kan bland annat lära sig att följa olika resonemang eller återberätta hur de har byggt.
Materialet kan även användas ihop med andra material som tredje bilden visar där rosa och lila plusplus används som spelpjäser i ett luffarschack.


Vi delgav tillsist varandra vilka material vi hade valt och vilka tankar vi hade kring de didaktiska aspekterna.
En grupp hade valt en bok som sitt didaktiska material och bilden nedan visar ett exempel på hur man med hjälp av en bok kan skapa aktiviteter i förskolan som har en didaktisk tanke. Här var tanken att boken kan gestaltas med olika figurer samtidigt som man läser boken.

[1] Mari Lundgren, Föreläsning / workshop: Didaktiska aspekter på olika material, 2015-09-02