Studiebesök på "Knacka på"
På stadsbiblioteket i Borås finns det en utställning som är baserad på Anna-Clara Tidholms bok "Knacka på". Utställningen har samma namn som boken, alltså "Knacka på" och är uppbyggd på liknande sätt som boken. I boken finns det dörrar i olika färger. På varje sida finns en dörr med en viss färg och på nästa sida i bakom får man sedan se hur det ser ut inne i rummet.
Utställningen på Biblioteket bygger på samma sak. I en korridor i källaren finns det dörrar med olika färger och bakom varje dörr finns ett rum som är inrett precis som rummen ifrån boken.
Rummen erbjuder olika upplevelser där barnen får möjlighet att använda sin fantasi och kreativitet och i varje rum erbjuds olika material för att inspirera till olika typer av aktivitet. I ett av rummen finns det böcker och i ett annat rum kan man skapa och pyssla med olika material. Rummen får användas av barnen hur de vill men som jag tolkar det är rummen anpassade och inredda för att stimulera olika typer av aktivitet och utforskande.



Anna-Clara Tidholms bok "Knacka på"
Jag upplever att utställningen är väl anpassad för barn i olika åldrar. Jag anser att utställningens miljö både är stimulerande och utmanande för barns utveckling och lärande på ett lustfyllt sätt.
Jag kan tänka mig att besöket ger en annan upplevelse om man har läst boken innan, det är som att kliva rakt in i boken, alla färger, bilder och inredning är identiska med bokens. Samtidigt tror jag även att utställningen tilltalar de barn som inte har läst boken då rummen i utställningen verkligen lockar till lek och fantasi.

Ingången till "knacka på" utställningen ser ut som dörren på huset i boken


När man öppnar dörren kliver man rakt in i boken, Nedanför trappan finns en hall där man kan hänga av sig


Bakom den gröna dörren i apornas rum, i boken och på utställningen


Bakom den gula dörren i boken och på utställningen.