Navet 1
Denna terminen kommer vi att göra två studiebesök på Navet. Navet är ett science center och ligger i Borås. På navet får man möjlighet att på ett lekfullt och kreativt vis möta naturvetenskap, teknik och matematik.
Vid det första besöket fick vi träffa Anna Gunnarsson som arbetar på Navet. Dagen skulle handla om skapande och hållbar utveckling kopplat till förskolan. Vi startade dagen med att gå en rundvandring och gick igenom alla avdelningar som finns inne på navet. Under rundvandringen ville Anna att vi skulle fundera kring miljöerna på de olika avdelningarna, kunde man få en känsla av vad de ville förmedla? var miljöerna tilltalande och inbjudande?
Samtidigt som vi observerade miljöerna berättade Anna kortfattat tanken bakom varje avdelning, hur de som arbetar på navet hade tänkt när de skapat rummen osv.
Det blev tydligt för mig under rundvandringen hur stor betydelse rummets utformning och planering har. Jag upplever att personalen på navet har lagt mycket tid på att planera lokalerna så att varje avdelning ska ha en pedagogisk tanke, förmedla en känsla, vara anpassningsbara, funktionella och tilltalande för kreativitet och utforskande. Det var verkligen inspirerande att ta del av detta och något som jag kommer försöka att ta med mig ut i förskolans verksamhet. Lokalernas utformning och betydelse var även något som vi fick tid till att diskutera i smågrupper. Vi fick då göra en tankekarta över vad vi ansåg vara viktigt att tänka på vid utformning av förskolans lokaler.



Olika avdelningar på navet: Matematikpalatset, Geometrirummet, Astronomirummet


Vattenavdelning, Mecanoanvdelning



Olika avdelningar med fokus på hållbar utveckling
Senare under dagen fick vi ta del av en föreläsning om hållbar utveckling som handlade om plast och dess påverkan på miljön. Gunnarsson [1] förklarande att plasten är ett stort globalt problem. Plast är gjord av olja och en bidragande faktor till växthuseffekten. Plast är så vanligt idag att det är väldigt svårt att undvika, men trots det så har vi ändå ett ansvar som konsumenter att vara noga med vilken typ av plast vi använder och att vi sorterar plasten på rätt sätt. Gunnarsson berättade att det flyter ca: 100 000 000 ton sopor i Stilla havet, detta leder till att djuren lider och många dör. Jag anser att det är viktigt att vara medveten om detta och att jag som pedagog ser till att frågor kring detta diskuteras och problematiseras tillsammans med barnen i förskolan.
Under eftermiddagen fick vi arbeta vidare kring hållbar utveckling men med ett annat fokus. Vi skulle skapa konst av återvunnet material och det skulle rikta sig till både barn och vuxna samtidigt som det skulle förmedla ett budskap inom hållbar utveckling. Jag och min Klasskompis Johanna valde att skapa handdockor av gamla äggkartonger och pappersrullar. Vår tanke var att visa både barn och vuxna hur man kan skapa leksaker med hjälp av återvunnet material. Jag tänker att kreativa idéer inspirerar andra till att göra något liknande, och därför ville vi göra detta på ett lekfullt sätt.



Här skapar vi konst av äggkartonger och pappersrullar. Det resulterade i handdockor, en anka en groda och en mus
[1] Anna Gunnarssn, Workshop: Navet 1, Navet i Borås. 2015-10-15