mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Två museibesök i Göteborg

Publicerad 2015-10-02 15:36:00 i Museibesök,

Vi studenter fick möjlighet att besöka två olika museum i Göteborg. Detta inlägg är uppdelat i två delar. Först beskrivs besöket på Konsthallen i Göteborg och sedan beskrivs besöket på Röhsska. 
 
Besök 1. Konsthallen
Dagen inleddes med ett besök på Konsthallen i Göteborg. Vi samlades utanför museet och fick börja med att granska utsidan. Hur ser byggnaden ut? vilka intryck får jag? blir jag nyfiken på att gå in? Jag är glad att vi fick den lilla stunden av reflektion redan i börja, för mig skapar det en förväntan och jag upplevde byggnaden som väldigt pampig. Ibland glömmer jag att stanna upp och ta in vad det är jag verkligen befinner mig i. Det är väldigt skönt att få den stunden och för mig skapar det sammanhang och lugn. 
  
                 
 Här poserar jag framför konsthallen för att visa hur stor och pampig byggnaden är 
 
Väl inne på konsthallen fick vi möta en konstpedagog som samlade oss och informerade kortfattat om Konsthallen. Konsthallen är en gammal byggnad med nutida konst. Den moderna konsten ställer mycket frågor och  vi fick därför i uppdrag att gå runt och titta på konsten samtidigt som vi skulle fundera över våra tankar när vi möter konsten. Vi blev indelade i mindre grupper och fick tillsammans i gruppen bestämma ett konstverk som vi fastnat för och redovisade sedan för varandra våra tankar kring konstverket och hur vi skulle arbetat med det i en barngrupp. 
 
Min grupp valde ett konstverk från en utställning gjord på gamla utställningsmontrar. Det såg ut som montrar som man kan se på gamla museum och genom att konstnärerna har använt sig av gamla material kändes denna utställning väldigt kreativ. Till en början trodde vi att konstverken i utställningen var gamla utställningsmontrar som skulle monteras upp eller flyttas och vi insåg inte att detta var en egen utställning. Det gick då upp för mig att konst kan vara så varierad, konst är inte alltid vad vi förväntar oss att det ska vara och efter att vi förstått att det var konstverk och inte vanliga montrar kunde vi se på verken med andra ögon. 
 
Bilden nedan visar en bild på vårt valda verk ur utställningen. Konstverket är 3 dimensionellt vilket vi tyckte var bra då det ger möjlighet att undersöka olika vinklar. Vi ansåg även att verket är tilltalande då det väcker mycket fantasi och funderingar. Rent hypotetiskt ansåg vi att det skulle kunna vara en stallplats för ett djur då det fanns halm i ena änden och något som skulle kunna föreställa avföring i den andra änden av verket.  Detta konstverk är verkligen något som man skulle kunna arbeta med i en förskolegrupp. Till en början tänkte vi att man kan samtala om objektet och vad barnen tror att det föreställer, genom barnens funderingar kan man sedan arbeta vidare. Vi föreställde oss att barnen hade haft samma hypotes som oss att det var en stallplats och då skulle det till exempel kunna leda till konstruktion, att barnen får bygga och skapa egna burar. Till denna utställning skulle man även kunna arbeta kring hållbar utveckling med fokus på att återbruka och återskapa av gamla material. 
 
                                                
Jag tänker att ett museibesök som detta skulle kunna användas till olika temaarbeten. Om en förskolegrupp arbetade med konstruktion, djur eller hållbar utveckling anser jag att denna utställning skulle kunna väcka barnens intresse och fantasi på ett väldigt positivt sätt. Men att bara besöka detta museum utan en tanke tror jag inte på. Lokalerna kändes inte särskilt barnanpassade då jag upplevde lokalerna som väldigt trånga och lyhörde. Vissa konstverk var som sagt 3 dimensionella vilket kan uppmuntra barnen till att känna och klämma vilket inte var tillåtet.  Därför tänker jag att ett besök hit skulle kunna göras med de äldre barnen i förskolan men kanske inte de yngsta. 
 
Men som sagt, jag är ändå positivt inställd till att besöka museum tillsammans med barn i förskolan och det som jag kommer ta med mig är att alltid ha en pedagogisk tanke bakom besöket, anpassa gruppens storlek , ta hänsyn till barnens olika åldrar (t.ex har barnet någon glädje av detta besök eller är hen för liten). Ett bra sätt skulle även vara att man som pedagog besöker museet innan man tar dit en barngrupp, det underlättar säkert i planeringen inför besöket. 
                         
Andra konstverk på Konsthallen. Bilden till höger är en filmduk som visade en rullande film 
 
Besök 2. Röhsska
På eftermiddagen besökte vi Röhsska. Där fick vi träffa en konstpedagog vid namn Tanja Axleryd. Tanja berättade att hon arbetar med barn från 2 år och uppåt. Enligt Tanja är mötet det viktigaste, mötet med människor men även mötet med konsten och museet. Museet är till för att inspirera både barn och vuxna och på museet finns även ett rum eller en studio där det finns möjlighet att uttrycka sig via konsten, ett "skapar rum" för fritt skapande. 
 
När Tanja tar emot en barngrupp till museet brukar barnen få gå på museivandring. Som pedagog gäller det då att vara flexibel och intresserad av barnen. Barnens intresse och lust är den viktigaste delen av hela vandringen. Tanja brukar även utgå från tre olika faktorer när hon förbereder en lektion eller museivandring, hon har alltid med en saga, en sak-letar-aktivitet där barnen får leta efter olika saker och en rörelseaktivitet. Dessa olika inslag i lektionen skapar nyfikenhet och spänning för barnet. 
 
Vi fick ta del av hur en museivandring kan se ut och för att det skulle kännas precis som det gör när barnen är där fick vi agera barn under vandringen. Vandringen inleddes med en sak-letar aktivitet där vi fick leta efter gamla fossiler i golvet och på väggarna. För att skapa spänning till nästa moment fick vi därför fortsätta letandet i trappan på väg till en annan våning. Vid nästa moment berättade Tanja en saga om en förtrollande enhörning som kunde förvandla giftigt vatten till drickbart vatten igen, denna saga ledde oss vidare till gamla bägare som användes för flera hundra år sedan. En av bägarna såg ut som en enhörning och det var nu lätt att se sambandet mellan bägaren och sagan. 
 
 
                                              
                                                  Drickglaset som ser ut som en enhörning 
 
Vi förflyttade oss till ett annat rum där vi fick lyssna på musik (havet är djupt). Här inne skulle vi leta efter saker eller färger som ser ut som vatten eller hav. Vi låtsades att vi var båtar och tog oss vidare till ett annat rum där det fanns klänningar från olika årtal. Avslutningsvis satte Tanja på musik och så fick vi dansa så som vi trodde att de dansade förr i tiden. 
 
Efter vandringen blev ni indelade i grupper och tilldelade ett föremål. Vi i gruppen skulle tillsammans skapa en aktivitet där vi som pedagoger skulle presentera det tilldelade föremålet för en våra klasskompisar som fick låtsas vara barn. Detta blev ett sätt för oss att öva på det som Tanja precis hade praktiserat för oss, alltså hur skulle vi presentera detta föremål för en barngrupp. 
I min grupp blev vi tilldelade en stor kopp och aktiviteten som vi skapade mynnade ut i en sång om tekoppar och hur olika de kan se ut. 
                                             
                                                    Vårt tilldelade föremål, tekoppen 
 
Jag upplevde museivandringen som väldigt spännande och lärorik. Genom att Tanja agerade precis som hon skulle gjort i en barngrupp blev det väldigt tydligt hur barnen på olika sätt hade fått en väldigt lustfylld, lärorik och fantasifull stund på museet. Jag hade gärna besökt Röhsska med en barngrupp för att gå på museivandring, personeln kändes väldigt organiserade och välförberedda vilket jag ser som en stor fördel. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela