mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Bild 2

Publicerad 2015-10-02 15:49:00 i Bild,

Under denna workshop fick vi möjlighet att göra eget papper, göra egen papier mache och arbeta med lera. Tillverkning av papper och papier mache är något som jag har gjort tidigare som barn och då upplevde jag att det var avancerat och svårt. På grund av mina tidigare erfarenheter var detta  inget som jag funderat på att göra i förskolan, därför var det bra och lärorikt för mig att jag fick möjlighet att testa detta igen som vuxen. Nu när jag vet hur man gör och insett att det är både lärorikt och roligt kommer jag verklige ta vara på detta  i skapandet med barnen i förskolan.  
 
I tillverkningen av eget papper återbrukande vi gamla tidningar. Vi rev tidningspapper i småbitar och blandade ner detta i en balja med vatten. Sedan mixade vi vattnet och tidningsbitarna med en stavmixer till en "grötig" röra. Vi använde sedan guska- och screenramarna för att fånga upp blandningen och tryckte detta sedan mot en torr tidning och tog bort ramen. 
När vi tillverkade papier mache återbrukade vi pappersstrimmlor som vi mixade med stavmixer tillsammans med vatten och tapetklister. Vi silade sedan bort vätskan  med hjälp av en tygbit och därefter kunde man forma och arbeta med "degen" som bildats. 
 
Genom att arbeta med detta tillsammans med barn lär vi barnen hur vi på ett lustfyllt och konkret sätt kan använda och återbruka gamla material. I Läroplan för förskolan ( Lpfö 98 rev. 2010, s. 7) framgår det att det ingår i förskolans uppdrag att arbeta med olika miljöfrågor. Barnen i förskolan ska få möjlighet att utveckla sin förståelse för naturen och hur vi kan bidra till förbättring genom att leva mer miljövänligt. 
 
 
 Papperstillverkning 
 
      
        
                           Processen i tillverkningen av eget papper
 
Papier mache
 
                                
 
 Lera
På eftermiddagen fick vi möjlighet att arbeta med keramiklera. Innan vi började att arbeta med händerna fick vi testa att gå och stå på fyra olika sorters keramiklera. De olika sorterna hade varierad mjukhetsgrad och det var därför väldigt spännande att känna hur leran formades under fötterna beroende på vilken sort man stod på. Genom att introducera leran på detta vis skapades ett lättsamt och glädjefyllt klimat i klassrummet. Vi fick här möjlighet att upptäcka och utforska leran med hjälp av vår olika sinnen vilket skapade en större nyfikenhet. 
 
                       
                                   Fyra olika sorterna av keramiklera 
 
Vi fick även testa olika aktiviteter som går att göra när man arbetar med lera. Här nedan visas en bild av en figur som jag skapade genom att endast "krama" en bit lera med handen. Detta gjorde vi genom att  ta en liten bit av en valfri sort av keramikleran, vi la leran i handen och kramade åt så hårt vi kunde i några sekunder. Därefter gjorde vi två ögon med hjälp av en penna och sedan var figuren färdig. 
 
Jag anser att detta är en väldigt bra aktivitet att göra tillsammans med barnen i förskolan. Det är en aktivitet som jag anser passar bra oavsett vilken ålder barnen är i. Aktiviteten är lätt att utveckla och förenkla så att den passar alla. 
 
Mina erfarenheter av att jobba med lera i förskolan säger att barnen ofta ska skapa något som pedagogerna redan har bestämt. Till exempel tomtar till ju eller en kyckling till påsk. Jag tycker att det är viktigt att inte endast erbjuda barnen lera som material inför olika högtider utan att arbeta med lera mer spontat i vardagen. Barnen behöver även få chansen att skapa fritt utan bestämda instruktioner. Jag tror att det ökar barnen kreativitet och bidrar till att barnen utvecklar sin självkänsla och finner trygghet i den. Även Körling (2012, ss. 230-231 ) betonar vikten av att elever behöver erbjudas ett tillåtande klimat och bemötande i att våga tänka, fundera och resonera fram lösningar. Tänkandet ska inte behöva göras inne i huvudet utan det ska kunna göras utanför, i ritningar, bilder och texter, barn ska inte vara rädda för att "kladda". Jag tror precis som Körling att många barn är rädda för att göra fel eller fult och känner sig osäkra och låsta när de förväntas skapa något av exempelvis lera. Därför anser jag att det är viktigt att vi lärare arbetar för att barnen redan i förskolan tillåts att skapa och vara kreativa utan prestationer och krav. Även Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 9) redogör för att  förskolan ska sträva efter att varje barn får möjlighet att utveckla tillit till sig själv och sin egna förmåga och finner trygghet i det. 
 
 
   
                     
Vi gjorde även en gruppaktivitet tillsammans där vi först var och en fick instruktioner av Mats. Var och en skulle göra något runt, något långt, något kort, något, slingrigt m.m. Sedan skulle vi i grupp bygga ett torn av de olika delar som vi hade skapat. Resultatet kan ses nedan på bilden.  
 
Denna aktivitet tyckte jag var väldigt bra och den kommer jag ta med mig ut i verksamheten och göra tillsammans med barnen. Denna aktivitet tänker jag går att anpassa efter barnens olika förmågor men passar nog bäst för barn från 3 år och uppåt eftersom aktiviteten bygger på att följa instruktioner och samarbeta. För att barnen ska kunna följa instruktioner tänker jag att de behöver erfarenheter att jämföra med och då blir det svårt för de yngre barnen. 
 
                    
                                         Resultatet av gruppens torn 
 
 

Referenser 
 
Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: 
 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela