mindidaktiskablogg.blogg.se

Välkommen till min didaktiska blogg. Här kommer jag att beskriva mina tankar och erfarenheter kring didaktiska aspekter och estetiska uttryck kopplat till min kommande yrkesroll som förskollärare.

Textil museet i Borås

Publicerad 2015-11-25 15:37:00 i Museibesök,

Detta blir det sista museibesöket för denna terminen. Textilmuseet i Borås har nyligen flyttat till Textile Fashion Center och har enligt mig väldigt tilltalande och inbjudanade lokaler, redan vid entrén av museet möter man en mängd av färger, mönster och olika tyger. Detta inlägg beskriver några av museets olika avdelningar och utställningar. Varje del presenteras som en underrubrik. 
 
                                   
                                      Ingången till museet är färgglag och inbjudande 
 
Textilchock! 
Denna utställning erbjuder mängder av olika tyger och mönster. Det händer väldigt mycket överallt runt om i utställningen och jag tänker att det skapar samtal om vad vi ser och vad det får oss att tänka på, och på så vis skulle utställningen kunna vara väldigt språkstimulerande för barn. Utställningen erbjuder även mängder av matematik genom mönster, färg och form. Även detta är något som skulle kunna uppmärksammas om man gick hit med en förskolegrupp. 
 
Utställningen har även ett stort fokus på miljön och olika miljöfrågor. Detta är något som ska uppmärksammas även i förskolan och denna utställning tar upp många viktiga miljöfrågor som är viktiga att diskutera kring. Jag tänker att barnen lättare kan sätta miljöfrågor i ett sammanhang om de får möjlighet att diskutera det på detta vis. Genom att möta frågorna i ett sammanhang som detta blir det väldigt konkret och tydligt vad som fungerar bra i vårt samhälle och vad vi behöver bli bättre på när det kommer till hur vi värnar om vår miljö. 
 
 
  
                                          Mönster och former vart vi än tittar 
 
 
        
                Här får man möjlighet att testa och röra genom att skapa olika mönster 
                     
                 På väggarna kan man ta del av fakta och frågeställningar, t.ex "Dör miljön?" 
 
                   
          Mycket i utställningen väcker tankar och funderingar, skapar tillfälle för samtal och reflektion 
 
                                          
The Nordic Award in Textiles
Denna utställning gav mig mycket inspiration. Konstverken var skapade av olika material och min uppfattning var att många konstverk var skapade av material som lätt skulle kunna användas i förskolan, som till exempel tyg, papper, olika träslag och stenar. För mig var detta mycket tilltalande och jag upplever att jag fick en känsla av att allt kan vara konst och konst går att skapa av vad som helst. Många av konstverken i utställningen bestod av olika material, man hade alltså blandat och placerat olika material på varandra. 
 
Jag tänker att förskollärare kan få inspiration genom att gå hit. Precis som jag tidigare nämnde så användes mycket vanliga material i utställningen vilket kan skapa tankar och funderingar kring hur vi i förskolan kan arbeta på ett liknande sätt. Precis som Andersson[1] menade i sin föreläsning behöver barn möta främmande material i sitt skapande, det behöver inte alltid vara det vanliga, papper och färg som är det centrala materialet i en skapande process. Barn behöver testa sig fram i i ett undersökande och tillåtande klimat. 
   
                      Stor variation av material, teknik och utformning av konstverk
                     
          Ett konstverk skapat av sten, tyg och färg, kul idé att blanda material med varandra
 
 
Prova! 
På ovanvåningen möttes man av en avdelning där man fick möjlighet att klä ut sig i olika kläder, där fanns ett hav av olika skor, väskor, klänningar, kostymer mm. Detta kändes väldigt barnanpassat och jag tror att många barn hade älskat att komma hit. Jag vet inte riktigt vad syftet med detta stora provrum egentligen var förutom att man får möjlighet att klä ut sig, det fanns inga direkta ytor för lek, men som många säger så bär kläder historia och barnen får på detta sätt möjlighet att klä sig i kläder från olika årtal. Det kan skapa samtal och funderingar kring hur vi klädde oss förr, och varför mode ändras osv. 
 
Runt om i lokalen kan man även se att staketet är klätt av olika material och en lampa som är inklädd i slipsar, så jag anser att miljön är väldigt kreativ och inspirerande för vuxna och på sätt och vis även för barn.  
 
                  
                                            Här får man möjlighet att klä ut sig  
 
                       
                Detaljer:  En lampa klädd i slipsar och ett staket klätt med tyg, och trådrullar
 
På ovan våningen fick man även ta del av hur ett hus i Bangladesh kan se ut, skjulet är en kopia av ett hem där det bor en hel familj.  På bilder och texter kan man läsa hur många människor som arbetar i textilfabrikerna har det och hur de vädjar till oss i västvärlden att fundera en extra gång när vi konsumerar våra kläder. 
 
Detta framkallar mycket känslor och tankar och jag anser att det är lika viktigt att diskutera andra människors förhållanden i världen som det är att diskutera miljöfrågor tillsammans med barnen. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 4 ) framgår det att förskolans verksamhet ska arbeta för att utveckla barnens förståelse för andra människors situation och stärka barnens medkänsla och omtanke för andra människor. 
 
                    
                                           Bilderna visar hur ett hem i Bangladesh kan se ut
 
 
 
 [1] Mats Andersson, Föreläsning: Estetisk lärprocess-vad pratar vi om?, Högskolan i Borås. 2015-09-24
 
 Referenser:
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Välkomna hit till min blogg! Mitt namn är Frida Erlandsson och jag är 25 år. Jag läser till förskollärare på Borås högskola och just nu läser jag fortsättningen på en kurs som heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. I denna kurs ska vi utforma en digital portfolio och jag har valt att göra det genom denna blogg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela