Textil 3
Vid denna textil workshop ägnade vi förmiddagen åt vävning. Berg [1] menar vävning är ett väldigt bra material att använda med barnen i förskolan. Genom vävning får barnen möjlighet att möta mönsterbildning och andra matematiska områden. Barnen utvecklar även sin finmotorik och får möjlighet att utveckla sin språkförmåga. Även
Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand Velicu (2010, ss. 47-49) menar att vävning i förskolan medför att barnen får möjlighet att tillämpa kunskaper inom matematiken. Vävning är en teknik som funnits länge och som fortfarande används runt om i världen, därför anser författarna att det är ett kulturarv och en teknik som barnen borde få möjlighet att möta.
Mina tidigare erfarenheter av vävning är från när jag själv var liten och vävde på fritids och när jag ska hjälpa barnen som väver ute i förskolan. Då har det bara handlat om det "vanliga" sättet att väva på och jag har känt att jag saknar viss kunskap i att kunna hjälpa barnen med att trä vävramen och att knyta ihop väven när den är klar. Idag fick jag möjlighet att träna på just detta vilket kändes bra, dock tycker jag fortfarande att det är väldigt krångligt att knyta ihop väven när den är klar.
I Läroplan för förskolan (Lpfö 90 rev. 2010, s. 7) redogörs det för att barn i förskolans verksamhet ska ha möjlighet att testa och möta olika tekniker och material genom formgivning och skapande för att främja barnens lärande.
Under workshopen fick vi bra tips och idéer på vad man kan skapa och använda för material ute när man ska arbeta med vävning i förskolan. Vill man skona om miljön kan man återbruka gamla material, t.ex så kan man använda gamla tygbitar, kläder, plastpåsar och naturmaterial istället för att endast använda garn, trådar och snören som brukar vara det vanligaste.
Man kan även utnyttja andra material än just vävramar att väva i, det går t.ex bra att väva mellan två pinnar, i gamla lampskärmar och cykelhjul - det är bara fantasin som sätter gränser!




Vävning, Jag valde att göra en väv av bland annat gamla plastpåsar, garn,olika trådar och ett tunnare rep


Inspiration på hur vävning kan användas i samband med olika material, väva mellan pinnar eller att väva in naturmaterial i en halsduk
På eftermiddagen fick vi möjlighet att testa andra textila tekniker. På ett bord i salen var det uppdukat med olika typer av flätor. Det fanns även möjlighet att bl.a brodera eller göra miniatyrer av en fågelskrämma men jag valde att göra en så kallad sex-fläta. Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand Velicu (2010, s. 47) menar att vävningen har sitt ursprung i flättekniken och jag tänkte därför att det kunde vara spännande att testa en annan typ av fläta och se om jag kunde se likheten med vävning. Precis som vävning handlar flätning mycket om att se ett mönster i det som skapas och tekniken "upp och ner" eller "över och under" är grundprincipen. Jag tänker att detta är bra att känna till då barnen i förskolan antingen behöver utmaning i sitt skapande eller tvärtom att de behöver möta grunderna i vävning innan de kan fläta. Jag tänker även att flätning och vävning kan användas på så många olika vis i förskolan. Det kan handla om att skapa eller att sammanfoga. På min praktikplats har de vävt in plast och band i förskolans stängelstaket som inhägnar gården. Jag tycker att detta är ett väldigt roligt och kreativt sätt att använda vävning. Det är både estetiskt vackert men också stimulerande för barnens språk och matematik utveckling på så vis att det lockar barnen till samtal och diskussion och vidare nyfikenhet.


Inspererande med olika förslag på tekniker och aktiviteter




Jag gjorde en sex-fläta som blev ett armband
[1] Cathrine Berg, workshop Textil 3, Högskolan i Borås, 2015-11-30
Referenser
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]
Läroplan för förskolan Lpfö 98.(2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på internet: